Degerfors if akademi

En dag på akademin

Hur är det egentligen att läsa på akademin? Hur och när tränar man? Och varför just Degerfors? 

ALLT DU
BEHÖVER
VETA

När man tar beslutet om att läsa fotboll genom NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning) är man fortfarande väldigt ung. Det kan finnas många frågor som går runt i huvudet innan man gör sitt val. Vi finns här för att hjälpa dig! Den här sidan kommer ta dig igenom allt du behöver veta om hur det är att läsa på akademin. Det enda du hittills behöver vara säker på, det är intresset för fotbollen. 

Alla är välkomna till vår akademi. Var du än bor i landet har vi en plats för dig att bo, lära, träffa nya vänner och såklart utvecklas som fotbollsspelare.  

5 snabba om vår akademi

Här får du svar på vanliga frågor om akademin

Du som spelar i Degerfors IF kan kombinera detta med NIU på Degerforsgymnasiet, vilket innebär att du tränar fotboll på skoltid tre gånger i veckan, oftast direkt på morgonen eller under förmiddagen. Ett av dessa tillfällen läser man ett teori-pass. Utöver detta tränar man 4-5 gånger under veckan utanför skoltid med laget. 

Fotboll handlar om mer än bara praktiskt utförande i sig, det handlar också om taktiska inslag och förståelsen för spelet. En riktigt bra fotbollsspelare har stenkoll på sin kropp och psyke. Teorin behandlar viktiga komponenter som kost, sömn och vad som händer med både kroppen och hjärnan när man tränar. 

Degerfors är en liten ort utan speciellt mycket att göra, väljer du att komma till oss blir det fullt fokus på fotbollen och skolan. Är det här en nackdel? Nej, anser både vi och de flesta av våra spelare. Utan distraktioner kan man lägga fullt fokus på fotbollen och skaffar vänner och minnen för livet. 

Degerfors IF är en otroligt genuin och familjär klubb. I Degerfors är fotbollen nästan allt för väldigt många. Här finns åratal av erfarenhet och ett extremt stort intresse hos alla inblandade. Här blir vi som en stor familj. 

Det kan förstås vara så att du redan är helt övertygad, om inte. Akademin har ett superbra samarbete med den gymnasieskolan du kommer att läsa på, Degerforsgymnasiet. Vi för en öppen dialog och lyssnar till både spelare och lärare. Om skolans känns stressig för tillfället kan man som spelare hoppa över en träning, skolan går först! 

För att undvika att spelare känner på det här sättet har vi (på lärarnas initiativ) så kallat ”tisdagsmys”, då finns möjligheten att stanna kvar efter träningen, äta middag med varandra och komma ikapp med plugget tillsammans med några lärare på plats. 

HÄR FINNS BARA EN KLUBB

Om du läser fotboll vid vår akademi finns det bara en klubb, Degerfors IF. Detta betyder att dina skolkamrater också är dina lagkamrater. Här delas inte klasserna upp på olika klubbar, här finns bara Degerfors IF. 

För vissa innebär att börja på akademin en flytt, vilket från början kan kännas läskigt och nervöst. En fråga många har är:  

KOMMER JAG
VARA ENSAM?

-SVARET ÄR
NEJ.

För dig som väljer att flytta till oss: Du är aldrig ensam

GEMENSKAP

Flera i laget sitter i samma båt och har också flyttat till ett eget ställe för första gången. Ni har varandra och står inför en ibland utmanande men samtidigt väldigt lärorik tid i livet.

Boende

De boenden vi erbjuder våra spelare ligger oftast i samma trappuppgång, om inte: Degerfors är inte känt för att vara stort, avståndet mellan dig och dina vänner är väldigt sällan mer än 5 minuter. Många spelare gör allt tillsammans med sina grannar; handlar, lagar middag, kollar en fotbollsmatch eller hundra..

LAGET

Du spelar fotboll, går i skolan med och bor nära alla dina lagkamrater. Här svetsas man samman och hittar styrka i varandra. För många blir det snarare en utmaning att få någon typ av egentid, utan att en granne knackar på.

VI FINNS HÄR

Vi erbjuder flera typer av stöd för alla våra spelare. Ingen ska behöva känna sig ensam eller överväldigad av alla förändringar. Vi erbjuder förutom närvaro och förståelse hos våra ledare också minst 3 samtal per år med vår "måbra-coach".

Degerfors if akademi

VAD TYCKER VÅRA SPELARE?

Vi på Degerfors IF Akademi vill inte ägna oss åt mycket snack och lite verkstad. Få en mer genuin inblick i Akademin genom att läsa om vad våra spelare tycker. 

Var NIU-spelare för en dag

kom till oss och testa på innan du gör ditt slutliga val.

Vi erbjuder chansen att få testa på akademin innan du söker. Hör av dig till oss så pratar vi mer. 

Vill du bli en av oss?

I samband med studier vid akademin (NIU Fotboll) finns dessa valbara program:

Ekonomiprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet – Beteendevetenskap, Barn- och fritidsprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet samt Bygg- och anläggningsprogrammet. 

FÖLJ OSS FÖR MER INFORMATION